17/12 -2013[Dobermann]

 
Dobermann kan nog utses till världens mest lyckade blandras. Den skapades i Tyskland på 1800-talet för att skapa en respektingivande livvakt till en skatteuppbördsman i Apolda, Friedrich Louis Dobermann. Den användes flitigt som polishund och vid jakt användes den till rovdjursbekämpning.

Idag är rasen fredligare än vad dess tidigaste föregångare var. Den är rentav snäll. Men respektingivande är den fortfarande, det händer rätt ofta att människor backar ett steg när de ser eller hör vad det är för ras. 
Det är idag en brukshund och passar till allt slags bruksarbete.
 
 
Många säger mördarhund när de hör rasen, eller kamphund. Men rasen är långt ifrån det. Numera är den klassad som familjehund. Tänk på att vilken ras som helst kan bli "farlig" i fel händer!
 
 
 
Med en dobermann i huset har man inte tråkigt. Den kräver en hel del träning för att må bra, både fysiskt och mentalt. Den ska helst vara trött på kvällen och absolut om den ska lämnas ensam hemma. Annars kan både det ena och det andra hända. Gosedjursmassakern i London för några år sedan var det en Dobermanntik som stod för.
 
 
Man ska välja uppfödare med omsorg. Dobermannen plågas av ärftliga sjukdomar som inte alla uppfödare är så noga med att undvika i aveln. Man kan rejält reducera risken för att få en sjuk hud genom att välja rätt uppfödare.
 
De dobermann jag träffat är väldigt lika varandra till sättet, även då man uppfostrar dem helt olika.
 
 Vet inte om man kan påstå att en hund har humor, men Disa kan få sin flock att skratta hysteriskt. Hennes damp anfall får en regning dag att blekna.
Även om man kan gråta blod och nästan ge upp är hon värd varenda tår.
 
Tanken med Disa var att tävla agility och sök/spår något med nosarbete, men hon klarar inte av tävlingar då hon springer av planen. 
 
Skulle kunna skriva i oändligthet om rasen och Disa. 
Min erfarenhet av dobermann har aldrig varit negativ. Den är en positiv och arbetsvillig hund!

Kommentarer
Postat av: Agata

Härlig läsning! Jag har 0 erfarenhet av Dobermann och har av någon märklig anledning bildat en egen uppfattning att dom är väldigt "skarpa". Inte på något agressivt sätt, snarare att dom kräver en tydlig, konsekvent ledare.
Kul att detta inlägg kunde banka lite vett i mig, Disa verkar vara så himla go!

2013-12-19 @ 22:40:20
Postat av: annelie

Ååh vad intressant!!

Disa är så fin och hon verkar så glad! God fortsättning och gott nytt år till er! :)

2013-12-28 @ 05:05:00
URL: http://recently.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback